Zonneplan vs. Duck Curve

13 juli 2020 door Anneloes



De energietransitie gaat los! Hier zijn we natuurlijk blij mee, maar zijn we ons ook bewust van de gevolgen die deze transitie met zich mee brengt voor ons stroomnet?

Wind- en zonnestroom zijn de goedkoopste vormen van stroom en huishoudens springen hier steeds meer op in. We rijden meer elektrisch en richting 2050 gaan we van het gas af. Stuk voor stuk mooie ontwikkelingen in de energietransitie. Maar zijn we ons ook bewust van de gevolgen die deze transitie met zich mee brengt? Bijvoorbeeld voor ons stroomnet? Wij leggen je uit wat er aan de hand is.

Het stroomverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden is redelijk voorspelbaar. We worden wakker en starten ons huishouden op, overdag gaan we naar ons werk en 's avonds zitten we op de bank tv te kijken. Een mooi vast en voorspelbaar patroon voor onze netbeheerders.

Als je kijkt naar dit patroon zou je kunnen zeggen dat deze de vorm heeft van een kameel, daarom noemt men dit ook wel de camel curve. Deze camel curve kent een piek in de ochtend en een piek in de avond, met daartussen overdag een vrij vlakke rug. Onze energietransitie brengt de curve in beweging en de camel curve veranderd jaar op jaar steeds meer in een eend; de duck curve. Wat is er aan de hand?

Camel vs Duck

Je eigen stroomcentrale

De energietransitie brengt nogal wat verandering met zich mee als je kijkt naar hoe we stroom opwekken. Waar voorheen alle stroom werd opgewekt met de klassieke kool- en gascentrales zijn we nu ook in staat om met windmolens en zonnepanelen onze eigen stroom op te wekken en te gebruiken. Deze stroom kan je ook terug leveren aan het stroomnet.

Door je eigen stroom op te wekken vraag je minder van het stroomnet, terwijl de stroom die je terug levert wel voor meer aanbod op het net zorgt. Het is aan de netbeheerders om aan deze sterk wisselende vraag te voldoen. Dit doen ze door de productie van stroom via kool- en gascentrales terug te schroeven bij een te groot aanbod om het stroomnet niet te overbelasten.
De afname en vraag naar stroom zorgt er voor dat de vlakke rug van de camel zich meer tot een bolle buik begint te ontwikkelen. De buik van de duck curve is een feit.

Het verbruik stijgt

De vraag naar stroom daalt omdat we onszelf steeds meer voorzien van eigen wind- of zonnestroom, maar de komende jaren zal ons stroomverbruik ook toenemen. Elektrisch rijden wordt steeds populairder, we gaan van het gas af en stappen over op elektrisch koken. Ontwikkelingen die nodig zijn, maar waar we wel op voorbereid moeten zijn.

Als we rond 18:00 in onze elektrische auto's naar huis gaan en deze thuis opladen, om vervolgens eten te koken op een elektrische kookplaat, de lampen aanzetten en daarna een avondje de tv aanzetten neemt de vraag naar stroom in korte tijd enorm toe. Deze stijging in vraag gaat ook nog eens samen met een afname in het aanbod van stroom; de opbrengsten uit zonnestroom neemt gedurende de dag immers af. Dit is een belangrijk onderdeel van de duck curve; de nek.

Voor netbeheerders is dit een kritische tijdsvak waarin zij flink aan de bak moeten. De klassieke kool- en gascentrales moeten weer op vol vermogen draaien om aan de vraag te kunnen voldoen. Deze wisselwerking van minder vraag en meer aanbod in stroom overdag en een tekort in aanbod en stijging in vraag in de avond maakt de duck curve.

duck curve groei

Wij vertellen je meer

De komende weken vertellen we je meer over de duck curve en wat de gevolgen hiervan zijn. Ook gaan we het ook hebben over onderwerpen als: curtailment, laadpalen en thuisbatterijen .
Benieuwd hoe wij kijken naar de energietransitie en waar wij ons stroomnet kunnen helpen? Volg dan ons verhaal op: LinkedIn, Facebook, YouTube of Instagram.