Zonnepanelen op je dak met drones

23 mei 2019 door AnneloesOns plan is om heel Nederland op een eenvoudige manier te laten profiteren van duurzame oplossingen. Bij Zonneplan zoeken we dan ook mensen die hier aan bij willen dragen met hun persoonlijke plan.

Ontmoet Thijs, sinds anderhalf jaar werkt hij bij Zonneplan als Developer. Zijn plan voor de toekomst is zonnepaneleninstallaties leggen met behulp van autonome drones!

Wie deze video wel eens heeft gezien zal hem misschien voor gek verklaren, maar Thijs weet het zeker: in de toekomst zullen onze panelen gelegd worden door drones! En als je nooit droomt, kom je nooit echt verder, toch? Daarom ging ik in gesprek met Thijs om hier eens verder met hem over te praten.

'Gadgeteer' bij het duurzaamste bedrijf van Nederland

Thijs is liefhebber van gadgets; het liefst bouwt hij zijn hele huis om tot een smart home zodat bijvoorbeeld de koffie automatisch begint te lopen en de gordijnen open gaan zodra zijn wekker gaat. Hij is altijd op de hoogte van de nieuwste gameconsoles en ontwikkelingen in de smartphone-branche volgt hij op de voet. Het is dus niet vreemd dat hij ook drones te gek vindt en wel eens fantaseert over de mogelijkheden om met drones te werken. Hoe zou het zijn als je deze twee vernieuwende technieken; drones en zonnepanelen, combineert? Drones die zonnepanelen installeren!

Er zijn al drones die tot 250 kilo kunnen tillen. Een zonnepaneel weegt ongeveer 18 kilo en een gemiddeld dak bevat 8 tot 10 panelen. Deze drones kunnen dit dus makkelijk tillen!

griffaviation

Een realistisch scenario?

Het meest realistische scenario op dit moment is de installatie van zonnepanelen op een plat dak. Een Dakspecialist monteert op de grond de zonnepanelen op het montagemateriaal. Een drone-specialist bestuurt de drone en tilt daarmee de hele zonnepaneleninstallatie het dak op. Vervolgens wordt door de Dakspecialist het kabeltraject naar de meterkast gemaakt.

Maar Thijs denkt verder dan dit. Zijn uiteindelijke plan is dat er geen drone-specialist meer nodig is om de drone te besturen, maar dat de drone zelf naar de juiste plek vliegt. Dat kan door onze systemen zo te avanceren zodat de drone aan de hand van de informatie uit het systeem zelf de locatie kan bepalen. Onze Accountmanagers maken een gedetailleerd dakplan, deze informatie kan door de drone worden uitgelezen en daarmee de locatie tot op de millimeter nauwkeurig bepalen. Dit lijkt mij een plan voor de lange termijn, toch Thijs?

Daarom vraag ik Thijs wanneer hij denkt dat we de eerste panelen gaan plaatsen met een drone. Thijs is Developer en is elke dag bezig met het ontwikkelen van onze systemen, hij gelooft dat als je iets kan bedenken, je het ook kan bouwen. Je zou zeggen dat het dan dus niet lang meer kan duren!

Dit is het plan van Thijs, en wat is jouw plan? Wij zijn bij Zonneplan altijd op zoek naar mensen die hun kennis willen inzetten voor een groenere wereld. Die met hun plan de wereld een stukje mooier willen maken. Spreekt dit jou aan? Laat het mij (Anneloes) weten! Bellen kan op 088-0203012, mailen kan naar anneloes@zonneplan.nl.