Our Planet: Zonder verduurzaming een schrijnende toekomst

25 april 2019 door Rik | AccountmanagerEr zijn vele motieven op te noemen om bij Zonneplan te werken, maar de afgelopen weken ben ik met de neus op de feiten gedrukt wat de belangrijkste reden is: verduurzamen!

Onlangs is de documentairserie Our Planet op Netflix verschenen. Een prachtige reeks waarin David Attenborough ons de wereld op zijn mooist, maar ook op zijn kwetsbaarst laat zien. De mens maakt de wereld steeds meer kapot.
Te zien is bijvoorbeeld hoe de uitstoot van CO2 onze wereld aantast. Niet eerder heb ik zo stil gestaan bij de verandering die de opwarming van de aarde met zich meebrengt. Wanneer de poolkappen smelten, zullen veel diersoorten uitsterven en zal het volledige eco-systeem veranderen. De meest prachtige beelden van onze mooie natuur worden afgewisseld met sombere toekomstbeelden.

Het massaal kappen van regenwouden dat wordt laten zien, doet mij denken aan een reis die ik een aantal jaren geleden heb gemaakt. In 2015 ben ik samen met mijn vriendin Sharon naar Sumatra geweest, daar hebben we een tocht mogen maken door het prachtige regenwoud van het eiland. Op reis naar het regenwoud hebben we lang gereden door gebieden waar alleen maar palmbomen stonden. Omdat ik niet wist dat hier zoveel palmbomen voorkwamen vroeg ik de gids ernaar. Hij legde ons uit dat de palmbomen afkomstig zijn uit Zuid-Amerika en dat deze worden geplant en gebruikt voor de productie van palmolie. Hij vertelde ons dat de palmbomen ervoor hebben gezorgd dat het Sumatraanse regenwoud steeds kleiner wordt. Enkele dagen later liepen we door het regenwoud, op zoek naar onze naaste verwant; de orang-oetan. Met wat geluk hebben we in twee dagen meer dan tien orang-oetans mogen zien. Sharon en ik wisten, dit is iets heel bijzonder moois, maar het was schrijnend tegelijkertijd. Graag zouden we onze kinderen later meenemen om hen dezelfde ervaring te geven, maar als de palmolie productie doorgaat, zullen zij niet veel meer zien dan palmbomen.

Twee jaar na deze reis ben ik gaan werken bij Zonneplan. Dit heeft er niet alleen aan bijgedragen dat ik andere mensen laat verduurzamen, maar heeft er ook voor gezorgd dat ik zelf nog bewuster ben geworden van hoe kwetsbaar onze wereld is. Juist om die reden ben ik trots op het werk dat ik iedere dag mag doen: mensen adviseren om te verduurzamen.

Rik werkt sinds juni 2017 als Accountmanager bij Zonneplan. De foto die je ziet is door hemzelf gemaakt tijdens zijn reis naar Sumatra.