De Zonneplan Academy; dé opleiding voor jouw carrière in EnergyTech

17 februari 2021 door AnneloesDe Zonneplan Academy; dé plek waar je wordt opgeleid voordat je aan je functie bij Zonneplan begint. We vinden het namelijk heel belangrijk dat je goed bent voorbereid en daar investeren we graag in. Een opleiding die is gemaakt voor en door Zonneplanners. Maar wat houdt die Academy precies in? Je leest het in deze blog, waarin je ook de ervaringen van onze nieuwe Sales collega Nils leest.

De Zonneplan Academy: Hoe het begon

Onze eerste collega's hebben on the job zichzelf alles aangeleerd over onze producten. Zonneplan was toen nog een kleine groep mensen, kennis was makkelijk overdraagbaar. Op het moment dat we harder begonnen te groeien besloten we dat het beter en professioneler kon. Vanuit een samenwerking tussen HR en Sales stond er binnen 2 weken een eerste versie van de Zonneplan Academy. De belangrijkste reden om te beginnen met onze Zonneplan Academy was om ervoor te zorgen dat nieuwe collega's alles leren over onze producten. We streven naar de hoogste kwaliteit, in alles wat we doen. Dus ook in gesprekken met klanten. En dat kan alleen als onze collega's weten waar ze over praten.

Nils quote

Onze collega Jort werd benoemd tot hoofd van de Academy en die ontwikkelde het concept door tot waar we nu staan. Een didactisch en inhoudelijk zeer sterke opleiding van een maand. Van nul kennis op dag één tot een volwaardig zonnepanelenspecialist op dag 30. Daarnaast is er ook focus op gesprekstechnieken, verschillende type klanten, mindset, structuur in je werk en niet te vergeten: De Zonneplan cultuur en onze visie op de toekomst van energie. En Jort? Die is nog steeds hoofd van de Academy en degene die onze nieuwe collega's opleidt!


Jort Academy banner


Een opleidingsprogramma op maat voor jouw specialisme

Iedereen die bij Zonneplan komt werken begint met een opleiding in de Academy. Naast het feit dat iedereen natuurlijk alles moet weten over waar we als bedrijf voor staan, vinden we het ook heel belangrijk dat iedereen basiskennis heeft van zonnepanelen. 'Alle Zonneplanners moeten op een feestje een gesprek kunnen voeren over zonnepanelen' is onze overtuiging. De duur van de Academy verschilt per functie. Voor HR bijvoorbeeld is het een dag, Marketing gaat twee weken, en voor Sales is het een maand. De reden dat dit verschilt is omdat sommige functies vragen om diepgaande productkennis en andere functies niet. Maar; het staat iedereen vrij om alsnog de volledige Academy te doorlopen, zodat je met je collega's mee kan praten of om je vanuit je intrinsieke motivatie te verdiepen in waar we als bedrijf mee bezig zijn.

Quote Nils 4

Belangrijk om te weten is dat je voorkennis niet uitmaakt. Of je nu jarenlange werkervaring hebt in de zonnepanelen, of nog helemaal geen; iedereen start met een opleiding in de Academy. We vinden het belangrijk dat alle collega's dezelfde standaarden aanhouden, en garanderen je dat je nieuwe dingen zal leren, ook al heb je veel ervaring.

Academy Ruit banner

De inhoud van het programma

Wat leer je dan? Dat is natuurlijk de hamvraag. Iedereen begint met een module over Zonneplan zelf. Hoe zijn we begonnen, en waar staan we voor. Daarna gaat de opleiding door naar inhoudelijke kennis over onze producten. Dit begint bij de basiskennis over de geschiedenis van zonnepanelen, hoe ze werken en hoe een omvormer werkt. Kennis waarmee je tijdens een gesprek op een feestje prima uit te voeten komt.


Academy opbouw visual


Vervolgens gaat het verder in op diepere kennis over zonnepanelen, want om een inhoudelijk sterk advies te geven aan klanten is meer nodig. Informatie over hellingshoeken, de opbrengstenberekening en de stand van de zon, diepgaande kennis over de meterkast, de soorten daken die er zijn en de oplossingen die daarbij passen, en verdere technische kennis over alles wat er bij een zonnepaneleninstallatie komt kijken. Met deze informatie kan je in principe heel prima een klant te woord staan. Maar om je nog beter voor te bereiden gaat de Academy verder. Er zijn modules over het adviesgesprek zelf en hoe je die het beste kan opbouwen, de verschillende type klanten en hoe je daar mee omgaat, hoe je het beste structuur in je werk kan krijgen en hoe al onze systemen werken. Tot slot gaat de Zonneplan Academy in op onze visie op de toekomst van energie en hoe wij daar als bedrijf op inspelen.

Quote Nils

En dan de vorm. De opleiding bestaat uit verschillende didactische vormen. Van centrale colleges, het maken van opdrachten en rollenspellen, tot het meeluisteren met collega's en het bezoeken van een klant waar zonnepanelen geïnstalleerd worden. Dit alles tezamen maakt dat jij jezelf na een maand Academy met recht zonnepanelenspecialist mag noemen.

En als de Academy klaar is? Dan is het tijd om al je kennis in praktijk te brengen en te knallen bij het leukste bedrijf van Nederland!