Zonneplan Studententips | Zo overleef jij de eerste week van je stage

9 januari 2024 door Rosaly HuismanDit is een blog uit onze reeks "Zonneplan Studententips”. Deze reeks is speciaal ontwikkeld door onze campus- en corporate recruiters, zodat jij als student volledig bent voorbereid op jouw stage en eerste baan. Ik ben Rosaly, HR Content Marketing Stagiaire, en samen met mijn collega’s ga ik je helpen om het beste uit de start van jouw carrière te halen!

Een vliegende start

Je hebt het vast wel eens meegemaakt; je gaat beginnen bij je nieuwe stage, baan of opleiding. De eerste dag op je nieuwe plek brengt altijd een mix van gevoelens met zich mee. In een omgeving van nieuwe gezichten, bedrijfsculturen en taken is het begrijpelijk dat je wilt weten hoe je de eerste week gaat overleven. Maak je geen zorgen. In deze blog vertel ik, stagiair content marketeer bij Zonneplan, hoe jij je eerste stageweek overleeft.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ik wilde laten zien aan Zonneplan dat zij de goede keuze hadden gemaakt door voor mij te kiezen, dus ik wilde mij zo goed mogelijk voorbereiden op mijn stage en de werkzaamheden.

Mij verdiepen in de bedrijfscultuur en de gewenste kledingkeuze was de eerste stap. Ook heb ik onderzocht hoe laat en waar ik verwacht werd. Daar hoorde ook bij dat ik wist hoe laat ik van huis moest vertrekken om te zorgen dat ik niet te laat kwam op mijn eerste dag. De eerste tip is zorg dat jij ook goed bent voorbereid op zaken als de bedrijfscultuur en kledingkeuze zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Zonneplan had mij vooraf een aantal praktische zaken toegestuurd. Denk aan de invulling van de eerste dag, tijden en regeling met de lunch. Als je nog vragen hebt voordat je begint met stagelopen, wacht dan niet en bel of mail naar je stagebedrijf.

Wat Zonneplan ook doorgegeven had, was dat op de tweede dag een fotograaf langs kwam om iedereen op de foto te zetten. Deze foto heb ik gebruikt voor mijn LinkedIn. Andere functies gebruiken deze foto bijvoorbeeld voor de offerte die naar klanten gestuurd wordt. Als je de foto niet nodig hebt voor je werk, is het altijd handig om een professionele foto van jezelf te hebben.

thomas fotograaf

De eerste dag op je stageplek

In deze alinea vertel ik het verhaal over de eerste week van mijn stage bij Zonneplan. Ik begon met stage lopen in september, wat betekende dat ik samen met een heleboel andere stagiairs startte. In september en februari begint, zoals je vast wel weet, een nieuwe stageperiode, dus de kans dat je dan niet als enige stagiair begint is groot. Bij Zonneplan begon ik met een grote groep starters, namelijk 16 stagiaires en 5 medewerkers.

Dit zorgde voor een goed gevoel, wetende dat ik samen met medestudenten in dezelfde situatie zat. Iedereen werd open ontvangen binnen Zonneplan wat ervoor zorgde dat de spanning na de eerste dag grotendeels verdween.

Zorg ervoor dat je kennis maakt met je collega’s. Maak bijvoorbeeld bij het koffieapparaat een praatje en leer de namen en rollen kennen. Ga naar de vrijdagmiddagborrels of andere bedrijfsuitjes waardoor je kennis maakt met het hele bedrijf.

Vrijdag middag borrel

Van eerste dag naar eerste week

Wat ik het leukste vond aan mijn nieuwe stage was dat ik allemaal nieuwe dingen leerde. Zowel over Zonneplan, alle producten die zij verkopen en over mijn werkzaamheden. Met weinig kennis van duurzaamheid werd ik ondergedompeld met interessante informatie.

Afhankelijk van je functie wordt bepaald hoelang je in de Zonneplan Academy zit, omdat de één meer kennis nodig heeft over de producten dan de ander. Ik mocht na 2 dagen naar mijn werkplek en ik kon niet wachten om daadwerkelijk met de activiteiten bezig te gaan waarvoor ik was aangenomen. Veel bedrijven hebben een soort onboardingstraject.

Toon initiatief tijdens het werken. Wees gedurende je hele stage proactief maar laat dit extra zien in je eerste week. Dit zorgt voor een goede eerste indruk.

Zonneplan Academy

Omgaan met spanning

De spanning van een nieuwe omgeving en de druk om een goede indruk te maken, zijn voor mij herkenbare elementen van de eerste stageweek. Gelukkig merkte ik al snel de openheid binnen Zonneplan en voelde ik me thuis in de gezellige sfeer. Door actief betrokken te zijn bij mijn taken en open te staan voor nieuwe informatie, vond ik snel mijn plek in het team en werd de spanning al een stuk minder. Het beste is om het allemaal op je af te laten komen. Gaat er wel iets anders dan verwacht? Dan is het belangrijk om dit tijdig te communiceren met bijvoorbeeld school of het bedrijf zelf. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter.

Foto Zonneplan werken

Van spanning tot succes

Met deze tips ga je knallend je nieuwe stage of werk in en zorg je ervoor dat je jouw eerste week zonder moeite doorkomt. Een goede eerste week zorgt voor een fijn verloop van de rest van je tijd bij het bedrijf.

Ben jij toevallig op zoek naar een stage of baan of ben je benieuwd welke mogelijkheden Zonneplan op dit moment te bieden heeft? Bekijk dan onze vacatures!