Zonneplan Studententips | Zó bereid jij je voor op je sollicitatiegesprek

21 november 2023 door Rosaly Huisman



Dit is een blog uit onze reeks "Zonneplan Studententips”. Deze reeks is speciaal ontwikkelt door onze campus en corporate recruiters zodat jij als student volledig bent voorbereid op jouw stage en eerste baan. Ik ben Rosaly, HR Content Marketing Stagiaire, en samen met mijn collega’s ga ik je helpen om het beste uit de start van jouw carrière te halen!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Stel je hebt een sollicitatiegesprek gepland. Je bent zenuwachtig, hebt klamme handen en een verhogende hartslag. Een sollicitatiegesprek is voor iedereen spannend. Daarom is de voorbereiding op je sollicitatiegesprek ontzettend belangrijk.
De sollicitatieprocedure bevat verschillende onderdelen die elk belangrijke aandachtspunten hebben. In deze blog geven André (HR stagiair) en Romée (Campus Recruiter) de beste tips over het pad naar een succesvol sollicitatiegesprek.

1. Het begint bij jouw kledingkast

Een goede eerste indruk begint met de juiste outfit. Dat is toch wel het eerste waar de recruiter naar kijkt wanneer je binnen komt lopen. Het is belangrijk dat je draagt waar jij je goed in voelt, maar let wel een beetje op, vooral bij een sollicitatiegesprek.
De kleding is bedrijfsafhankelijk maar wat je bij de meeste bedrijven wel aan kan is bijvoorbeeld een pantalon met een nette trui in de winter en een blouse of shirt in de zomer. Kom bijvoorbeeld niet op badslippers, in een hemdje of in een broek met gaten, maar kleed je netjes en representatief. Twijfel je? Dan kan je beter overdressed komen dan underdressed.
Daarnaast geven de recruiters nog een gouden tip: Bekijk de website van het bedrijf waar je op gesprek gaat. Op de foto’s van medewerkers kun je zien wat de kledingstijl binnen de organisatie is. Hieronder staan twee foto’s van de ‘werkenbijzonneplan’-website. Uit deze foto’s kan je goed afleiden wat de werknemers bij Zonneplan dragen.

3 collega's in gesprek

stagiaires feb - sep 2023

2. Voorbereiden op de vacature en het gesprek

Verdiep je goed in de functie voordat je op gesprek komt. Dit betekent dat je klaar moet zijn om te vertellen waarom juist die rol jou aanspreekt en wat je er zo leuk aan vindt.
Recruiters vinden het interessant om te horen welke werkzaamheden binnen de functie een uitdaging voor jou zijn en waar jij dus nog beter in wilt worden. Een goede voorbereiding op het gesprek is dus de sleutel tot een goede eerste indruk.
Voorbereiden op het gesprek zelf is net zo belangrijk. Vragen die vaak aan bod komen tijdens een gesprek zijn onder andere: “wat zijn je sterke punten en wat zijn je ontwikkelpunten?.”

Voordat je het eerste gesprek ingaat, is het handig dat je de praktische informatie van te voren goed op een rijtje hebt staan. Bijvoorbeeld hoeveel dagen per week je moet meewerken en wat je start- en einddatum is. Je kan aantekeningen meenemen wanneer je een geheugensteuntje nodig hebt bij moeilijke vragen, maar Recruiters adviseren om het gesprek natuurlijk te laten verlopen. Het is niet erg als je af en toe een antwoord op een vraag even niet weet of als je niet uit je woorden komt. Zenuwachtig zijn is heel normaal.

2 collegas in gesprek

3. Ogen, handen, houding: non-verbale communicatie is net zo belangrijk

Laat ik beginnen met wat recruiters het liefst niet willen zien. Achterover leunen, handen over elkaar en ongeïnteresseerd overkomen tijdens een sollicitatiegesprek. In plaats daarvan vinden zij het fijn als je contact zoekt met hen, je een actieve houding laat zien en je bijvoorbeeld mee knikt om aan te geven dat je luistert.

Andre: “Ik heb ook wel eens gehad tijdens een sollicitatiegesprek dat de sollicitant je de hele tijd net niet recht in de ogen aankeek, maar bijvoorbeeld net langs je heen. Dat is best wel vervelend en erg afleidend.

Anouk in gesprek

4. Do’s en Dont’s tijdens het gesprek

Er zijn een aantal do’s en dont’s die de recruiters benadrukken.

  • Do 1: Zorg dat het gesprek luchtig blijft. Een grapje af en toe mag en maakt het gesprek juist leuk. Veel sollicitanten zien een sollicitatiegesprek als een overhoring maar het is juist een kennismaking.
  • Do 2: Stel vragen aan de recruiter. Bedenk van te voren wat je graag wilt weten, of stel vragen tijdens het gesprek als je iets niet snapt. Het zou zonde zijn als je er na het gesprek erachter komt dat je nog van alles had willen weten. Door vooraf vragen te bedenken kom je goed voorbereid en geïnteresseerd over. Ook is het heel normaal dat je vraagt naar je stagevergoeding of salaris, maar zorg er wel voor dat je dit niet meteen als eerste vraag in het gesprek stelt. Daarmee voorkom je een verkeerde indruk.
  • Do 3: Geef het aan als je erg zenuwachtig bent. Romee zegt hierover “Ik heb veel liever dat iemand dit van te voren aangeeft, dan dat het gesprek een beetje moeilijk verloopt en ik er niet vanaf weet.”. We pakken het dan net even op een andere manier aan door bijvoorbeeld tussendoor een pauze te nemen.een andere manier aan door bijvoorbeeld tussendoor een pauze te nemen.

gesprek tussen 2 collega's

In eerdere delen van deze blog zijn al enkele don'ts genoemd, zoals achterover leunen, direct over je salaris beginnen en te bloot kleden tijdens een sollicitatiegesprek. De recruiters van Zonneplan delen echter nog enkele cruciale don'ts.

  • Don’t 1: Zeggen dat je alle vaardigheden al beheerst. Bij elke functie horen verschillende vaardigheden. Als starter heb je altijd onderdelen waar je nog in moet groeien. Door dit te ontkennen voelt het gesprek onoprecht.
  • Don’t 2: Te laat komen zonder het door te geven. Stel je komt er achter dat je te laat gaat komen voor je sollicitatiegesprek. Zorg er voor dat je altijd het bedrijf op de hoogte stelt hiervan. Ook al kom je maar enkele minuten later aan, het bedrijf vind het erg prettig dat je van je laat horen.
  • Don’t 3: Het bedrijf niet op de hoogte stellen. Heb je ergens anders wat leuks gevonden, zie je het toch niet meer zitten of lukt het je niet om die dag op gesprek te komen? Neem altijd contact op om jouw afspraak te annuleren. Dit toont netheid aan en zorgt er nog steeds voor dat je een goede indruk achterlaat.

En nu knallen maar!

Met deze sollicitatietips ben je goed voorbereid op je gesprek en weet je wat je wel en wat je juist niet moet doen. Een goede sollicitatieprocedure heeft invloed op je toekomstige baan of stage. Ben jij toevallig op zoek naar een stage of baan of ben je benieuwd welke mogelijkheden Zonneplan op dit moment te bieden heeft? Bekijk dan onze vacatures!