Over Zonneplan(ners): Het belang van successen vieren

15 februari 2024 door RoméeIn een wereld waarin dagen soms als een sneltrein voorbij lijken te gaan, is het belangrijk om stil te staan bij verschillende momenten. Bij Zonneplan draait het niet alleen om het behalen van doelen, maar ook om het vieren van successen. In deze blog vertellen Anouk, officemanager, en Majleen, projectcoördinator facilitair, hoe belangrijk het is om mijlpalen en successen te vieren.

Even kennismaken

Als eerste maken we kennis met Anouk. Zij organiseert onder andere de evenementen binnen Zonneplan. Ze regelt alles op kantoor als het gaat om bestellingen plaatsen, bezoek ontvangen en de mail en post verwerken.

Daarnaast werkt Majleen ook op de facilitaire afdeling. Zij houdt zich bezig met de grotere projecten rondom de facilitaire zaken, zoals wagenparkbeheer, de loodsen van het Installatieplan, maar ook verbouwingen op kantoor.

Anouk en Majleen hebben een coördinerende functie bij het organiseren van activiteiten en evenementen. Dit houdt in dat team facilitair alles regelt wat betreft de locatie, afstemming met catering en uitnodigingen. Soms doen zij dit in samenwerking met andere afdelingen.

Het vieren van mijlpalen en successen

Bij Zonneplan worden mijlpalen op diverse manieren gevierd. Als er een mijlpaal behaald is of er is iets bijzonders ontwikkeld, wordt dit opgenomen en gevierd in de wekelijkse kick-off. Bij deze kick-off is heel Zonneplan aanwezig, dus het hele bedrijf krijgt van verschillende afdelingen mee wat er speelt. Op deze manier worden werknemers in het zonnetje gezet en krijgen zij de aandacht en waardering voor hun werk.

Ook worden vaak mijlpalen benoemd in de algemene groepschat waar iedereen van Zonneplan lid van is. Met name op de salesafdeling is er een sterke focus op mijlpalen. Interne uitdagingen en battle weeks houden de motivatie hoog. De salesafdeling werkt met targets, waardoor leuke competities mogelijk zijn. Als een collega bijvoorbeeld 1.000 sales heeft behaald, krijgt hij of zij van Zonneplan een budget om het hele bedrijf te trakteren op snacks.

Ook krijg je bij Zonneplan een mok als je een mijlpaal hebt bereikt of een mooie of leuke prestatie hebt geleverd. Denk bijvoorbeeld aan de mooiste kersttrui of als een accountmanager bijvoorbeeld de 100.0000e klant heeft blij gemaakt met Zonnepanelen. Per jaar dat een werknemer in dienst is, ontvangt hij of zij een kaartje met een kleinigheidje. Als een werknemer 5 jaar in dienst is, ontvangt diegene een bonus.

Majleen: “Ik ben bezig met het organiseren van het nieuwjaarsfeest en hier wordt ook met het hele bedrijf stilgestaan bij de hoogte- maar ook dieptepunten van het afgelopen half jaar per afdeling. Zo horen alle afdelingen van elkaar waar zij mee bezig zijn geweest, wat zorgt voor saamhorigheid binnen Zonneplan.”

2023 —> 2024

Afgelopen jaar zijn er veel evenementen georganiseerd bij Zonneplan. Elke maand probeert de facilitaire afdeling iets te organiseren. De ene keer wat groter dan de andere keer. Wat Anouk en Majleen altijd zo leuk vinden om te zien is dat bijna alle collega’s aanwezig zijn bij evenementen. Het voelt echt als een familiebedrijf. In 2023 heeft Zonneplan een kanowedstrijd georganiseerd genaamd Kanofest in Zwolle, heeft Zonneplan een zomerfeest georganiseerd, is er met heel Zonneplan gebowld, werd er een sinterklaasfeest georganiseerd waar alle kinderen van de werknemers mochten komen en is er onder andere een kerstborrel geweest waar de hele avond karaoke werd gezongen. Bowlen en Kanofest vinden plaats in competitievorm, dus daar wordt iedereen altijd erg fanatiek van.

Anouk en Majleen verklappen dat er voor 2024 ook al enorm leuke activiteiten en evenementen op de planning staan. Zo komt er een Hollandse avond bij de bar op het Zonneplan kantoor, gaat Zonneplan op wintersport, wordt er een pubquiz en wijnproeverij georganiseerd en gaat heel Zonneplan een weekend naar het festival Dauwpop in Zwolle met VIP-tickets. Genoeg evenementen op de planning voor komend jaar dus!

Anouk: “Ik vind soms een kleine activiteit bij de bar minstens zo gezellig als een groot evenement.”

Stagebedrijf van het jaar | Romée

Successen vieren is belangrijk

Het is erg belangrijk om successen te vieren omdat werknemers dan naar iets kunnen streven om daadwerkelijk dat succes te kunnen vieren. Ze weten dat ze in de spotlights gezet worden en Zonneplan is dan blij dat zij de mijlpaalprestatie hebben behaald. Het vieren van successen motiveert werknemers om hard te werken omdat ze weten dat er aandacht aan wordt besteed. Het is een waardering vanuit Zonneplan die ze terugkrijgen. Het is wel van belang dat de vieringen niet te vaak voorkomen. Dan wordt het niet meer speciaal en vermindert de waarde ervan.

De meeste successen worden gevierd op de salesafdeling, maar Anouk en Majleen overwegen om dit ook meer toe te passen op andere afdelingen, zoals op de recruitmentafdeling als zij bijvoorbeeld een bepaald aantal mensen hebben aangenomen.

Ben je op zoek naar een stage of nieuwe baan en lijkt het je ook leuk om deel uit te maken van het succes van Zonneplan? Bekijk dan onze vacatures!