5 redenen om NIET bij Zonneplan te werken!

11 juli 2018 door YlonaTijdens sollicitatiegesprekken wordt mij vaak de vraag gesteld: ‘Waarom denk jij dat ik bij Zonneplan moet gaan werken?’ Er is maar één antwoord dat ik kan bedenken en dat is: Waarom zou je NIET bij Zonneplan willen werken?

Een goede vraag, want de meesten weten hier geen antwoord op te geven. Vanuit mijn psychologie achtergrond weet ik dat het ook een hele gemene vraag is en ik de kandidaat trigger om ‘om te denken’. Ik werd nieuwsgierig hoe en of mijn Zonneplan collega’s antwoord op deze vraag geven en ben bij ze langs gegaan. Hun reacties lijken mij het perfecte antwoord op de vraag.

Waarom zou je niet bij Zonneplan willen werken?

1. Als je bang bent om jezelf te ontwikkelen

Wij vinden het belangrijk dat onze collega’s zichzelf én Zonneplan blijven ontwikkelen en verbeteren. Zo zijn wij dol op statistieken in de vorm van KPI’s; Het meetbaar maken van jouw eigen toegevoegde waarde, noemen we dat. Dit betekent dat je elke dag ziet hoe jouw eigen prestaties, die van jouw afdeling en van de hele organisatie zijn. Alles is transparant en voor iedereen zichtbaar. Hiermee stimuleren we jou om jezelf te blijven verbeteren. Daarnaast kun je hierdoor ook jouw eigen doorgroeimogelijkheden afdwingen, omdat je het kunt onderbouwen als Zonneplan niet meer om jou heen kan. Dit kan natuurlijk niet als je geen ambities hebt en niet meer wil groeien.

2. Als je niet gelooft dat duurzame energie de toekomst heeft

Bij Zonneplan geloven we dat wij aan de vooravond staan van de elektrificering van Nederland. Wij volgen alle ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie op de voet. Achter de schermen werken wij hard om ons productportfolio uit te breiden. Zo kunnen wij consumenten, naast onze zonnepanelen, van de nieuwste en innovatieve oplossingen voorzien. Wij verwachten van onze Zonneplan collega’s dan ook dat zij ook geloven in duurzaamheid en haar toekomst. Als je voordat je hier komt werken nog niet overtuigd bent, kan ik uit persoonlijke ervaring vertellen dat je vanzelf met het duurzame virus wordt besmet. Als je niks met duurzaamheid te maken wil hebben, is Zonneplan dus niks voor jou. Al kan ik me niet voorstellen dat mensen er zo over denken 😉.

3. Als je er niet van houdt dat jouw collega’s ook jouw vrienden zijn

Als je werk en privé strikt gescheiden wil houden, wordt het lastig om je bij Zonneplan thuis te gaan voelen. Bij Zonneplan werken we samen heel hard, maar ontspannen we daarnaast ook samen. Elke week een beruchte VrijMiBo en meedoen aan sportevenementen bijvoorbeeld. Het mooiste vind ik dat we hier geen beleid voor hebben; het zit in het bloed van de Zonneplanners!

4. Als je houdt van corporate bullshit en voorgekauwd werk wil doen

Het duurt niet lang meer voordat Zonneplan de grootte van een corporate organisatie heeft. Wij willen alleen echt niet zo’n corporate monster zijn. Zonneplan gelooft dat als je als organisatie alles tot in detail vast gaat leggen, overlegorganen creëert en overal beleid voor maakt, dat de organisatie kan ‘doodslaan’. Wij stimuleren juist eigen initiatief, creativiteit, innovatie en korte lijnen. Daar zijn we trots op en dat willen we niet kwijtraken. Hou je hier niet van en wil jij elke dag voorgekauwd werk doen? Dan is Zonneplan niet wat je zoekt.

5. Als je er niet van houdt invloed te hebben op de hoogte van jouw eigen salaris

Nog zo’n populaire vraag in sollicitatiegesprekken: Wat kan ik bij Zonneplan gaan verdienen? Ook hier kan ik kandidaten weer laten omdenken, want wat zouden wij jou moeten betalen? Wij geloven namelijk niet in een functiehuis met vastomlijnde salarisschalen en materiële doorgroeipaden.

Overtuig mij van jouw toegevoegde waarde, maak een reële inschatting op basis van jouw achtergrond, ervaring, persoonlijkheid enzovoorts en doe een voorstel. Ik vind het leuk dat kandidaten hierdoor zelf gaan nadenken en inzicht krijgen in hun eigen waarde. Bij Zonneplan kan je net zoveel verdienen als de toegevoegde waarde die jij hebt als mens én functionaris. Daar heb ik geen salarisschalen voor nodig, jij wel?

Ben jij overtuigd?

Ik denk dat de reacties van mijn Zonneplan collega’s een mooi inzicht geven in hoe wij bij Zonneplan werken en wat wij belangrijk vinden. Ben jij op zoek naar een bedrijf waar jij je niet hoeft te ontwikkelen, dat niet gelooft in duurzame energie, puur en alleen zakelijk is, al jouw werk voorkauwt en corporate bullshit belangrijk vindt én waar je geen invloed hebt op je salaris? Dan is Zonneplan inderdaad niks voor jou. Ben jij niet overtuigd en zie jij jezelf wel terug bij Zonneplan? Dan ga ik graag met je in gesprek, als ik tenminste niet net mee ben met een leuk Zonneplanuitje 😉.

Ylona Ruiter (33) is HR Manager bij Zonneplan. Ze werkt hier al bijna 3 jaar en heeft Zonneplan helpen groeien door, vooral niet volgens de boekjes, in essentie het DNA van Zonneplan te bewaken. Ylona is van mening dat de traditionele manier van HR geen enkele toegevoegde waarde heeft voor organisaties die explosief willen groeien en optimaal flexibel willen blijven om elke dag te kunnen veranderen.