10 Tips tegen tentamenstress

28 maart 2024 door Daniël WassenaarHet is weer die tijd van het jaar - tentamenperiode. Voor veel studenten kan dit een stressvolle periode zijn. Maar geen paniek! Met de juiste strategieën kun jij die tentamenstress overwinnen en met vertrouwen de uitdagingen tegemoet gaan. Hier zijn 10 handige tips om jou te helpen:

1. Maak een Realistische Planning

Wanneer je een realistische planning maakt, verdeel jij je studiemateriaal over de beschikbare tijd die jij hebt om te leren. Zo verminder je niet alleen de tijdsdruk vlak voor de tentamenweek, maar houd je op dat moment ook meer tijd over voor sport of een Netflix-momentje. Een klassieke win-winsituatie.

2. Begin op Tijd

Het is niet leuk, maar wel handig. Door vroeg te beginnen kan je de stof in blokken leren, waardoor je beter voorbereid bent op de tentamens. Houd rekening met je planning en begin op tijd, dit helpt je ook om stress te verminderen, wat uitstellen vaak niet doet, en vergroot je de kans dat je je tentamens haalt.

3. Gebruik Actieve Studiemethoden

Maak samenvattingen, stel jezelf vragen en maak oefenopgaven. Waarom? Met actief leren onthoud je de stof veel beter. Dus stop met eindeloos teksten lezen en amper wat opslaan. Ga met actief leren voor efficiëntie; in minder tijd een beter cijfer.

4. Plan Voldoende Pauzes In

Neem korte pauzes van 5-10 minuten na elke 25-30 minuten studeren, hierdoor voorkom je vermoeidheid en blijf je beter geconcentreerd. Pauzes maken je productiever waardoor je effectiever leert.

5. Stel Realistische Doelen

Breek je studiemateriaal op in stukjes die jij kan leren en stel realistische doelen voor jezelf. Doelen waar je aan kan denken zijn een hoofdstuk samenvatten, 3 hoofdstukken lezen of een oefentoets halen. Het behalen van kleine doelen vergroot je motivatie en zelfvertrouwen, hiermee haal je consistente vooruitgang en succes op lange termijn.

6. Beweeg Regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging kan stress verminderen en je energieniveau verhogen. Dus ren even een rondje of ga naar de gym, wat het verbetert je bloedcirculatie en stimuleert de aanmaak van endorfine, wat je een beter humeur, verhoogde energie en betere concentratie geeft.

7. Blijf Gezond Eten

Het is makkelijk en lekker om snel even iets ongezonds te pakken, maar met gezonde voeding krijgt je lichaam en je brein de benodigde voedingsstoffen. Gezonde voeding kan je geheugen, concentratie en stemming verbeteren, wat gunstig is voor je studieprestaties. Een makkelijke manier om dit te doen is bijvoorbeeld mealpreppen!

8. Slaap Voldoende

Een goede nachtrust is essentieel voor een scherp geheugen en optimale concentratie. Tijdens het slapen verwerkt je brein informatie en herstelt je lichaam, dit verbeterd je cognitieve functies.

9. Vraag Hulp Indien Nodig

Soms is het lastig om te vragen om hulp, maar twijfel niet als je ergens mee worstelt. Dit kan zijn bij je docent, medestudenten of bij studieadviseurs op je instelling. Hulp vragen helpt je vraagstukken te begrijpen en geeft je een gevoel van ondersteuning.

10. Wees Niet Te Streng Voor Jezelf

Onthoud dat niemand perfect is. Wanneer er iets fout gaat, of het niet gaat zoals je wilt, en je in de stress schiet, wees dan niet te streng voor jezelf. Niet alles gaat altijd perfect en dat is menselijk. Wees daarom niet te streng voor jezelf, dit verminderd stress en angst en geeft je een positieve mindset en veerkracht.

Met deze tips kun je tentamenstress effectief aanpakken en met vertrouwen je examens tegemoet gaan. Onthoud dat tentamenstress normaal is en dat veel studenten ermee te maken hebben. Blijf kalm, blijf gefocust en geef jezelf de beste kans op succes! Succes met je tentamens! 📚✨
DSC00640