Bart: Geen lullig opdrachtje

15 mei 2024 door Daniël WassenaarElke student zal uiteindelijk moeten afstuderen om zijn of haar diploma te behalen. Maak kennis met Bart, een enthousiaste afstudeerder bij Zonneplan, die de laatste stappen zet op weg naar zijn diploma. In deze blog zal hij vertellen over zijn onderzoeksopdracht, ervaringen met begeleiding, redenen om bij Zonneplan af te studeren en een aantal tips voor het afstuderen!

Even voorstellen:

Bart is 21 jaar oud en komt uit Dalfsen. Hij doet aan voetbal en houdt van sporten. Op dit moment doet hij zijn afstudeerstage bij Zonneplan, op de HR-afdeling, wat mooi aansluit op zijn studie: Human Resource Management. Volgens Bart richt Human Resource Management zich vooral op personeelszaken. "Je bent er voor de medewerkers, om ze te begeleiden en te helpen met vragen die ze hebben. Daarnaast houd je je bezig met hoe je medewerkers kunt inzetten, optimaal benutten, laten ontwikkelen, verzuim regelen en verzuim voorkomen. Het is dus heel breed en overkoepelend.”

Als stagiair een nieuw beleid ontwikkelen

Als afstudeeropdracht heeft Bart het onderwerp diversiteit en inclusie gekozen. Diversiteit omvat in feite de verschillen tussen mensen, zoals bijvoorbeeld huidskleur, afkomst, geaardheid of geloof. Inclusie gaat over hoe je deze mensen kunt samenbrengen en ervoor kunt zorgen dat iedereen zich welkom voelt binnen de organisatie. Zonneplan heeft hier nog geen beleid voor. Dit maakt het een opdracht waar Bart een beleid kan ontwikkelen op nieuw terrein. Met zijn nulmeting kan hij kijken waar het bedrijf staat en vervolgens kijken waar Zonneplan naar toe wil en wat er moet gebeuren om daar te komen. Hierdoor is het geen ‘’lullig’’ opdrachtje, maar echt iets waar het bedrijf verder mee gaat. "Zonneplan is natuurlijk een zeer snelgroeiend bedrijf en daar zijn ze erg trots op. Doordat ze zich voortdurend willen ontwikkelen, beter willen worden en voorlopers willen zijn, denk ik dat dit onderwerp heel goed past bij die instelling. De Nederlandse maatschappij is namelijk op dit moment ook heel divers." Voor alle data en informatie die hij nodig heeft, kan hij intern veel krijgen. "Ik kreeg toegang tot het hele personeelsbestand zodat ik alles kon opzoeken. En ook medewerkers zijn heel toegankelijk, je kunt ze makkelijk aanspreken. Ik heb 8 verschillende leidinggevenden kunnen interviewen voor mijn onderzoek. Iedereen zegt ook, als je nog wat nodig hebt, laat het weten.”

Begeleiding en feedback

Bart vindt de feedback en begeleiding prettig bij Zonneplan. "Ik heb elke week met mijn stagebegeleider een moment waarin we alles bespreken. Hier krijg ik altijd te horen wat goed gaat en waar ik op moet letten." Bart geeft ook aan dat ze bij Zonneplan niet bang zijn om hun mening te geven. "Ze streven hier naar kwaliteit, zelfs bij stagiaires en afstudeerders. Je krijgt daardoor hier eerlijke feedback en de mogelijkheid om samen met je begeleider je werk te verbeteren.”

Reden om bij Zonneplan af te studeren

Bart was er vroeg bij met het zoeken naar een stage. "Ik was eigenlijk al best wel op tijd begonnen met zoeken naar een stage, omdat ik het fijn vind om dingen geregeld te hebben." Toen hij Zonneplan tegenkwam, zag hij dat Zonneplan de award 'Stagebedrijf van 2023' had gewonnen. "Dat trok mij echt aan, omdat ik dacht: oké, dan is het in ieder geval echt een stagebedrijf waar ik me kan ontwikkelen." Nadat hij zijn sollicitatiebrief met motivatie had opgestuurd, werd hij al snel aangenomen. Bart geeft ook aan dat hij de communicatie binnen het bedrijf erg prettig vindt, omdat het snel verloopt. "Er zijn hier korte lijnen en alles gaat direct. Je hebt hier ook een directie die tussen de werknemers zit en je kunt ook met hen alles bespreken. Daarnaast zijn de mensen open, eerlijk en bereid om te helpen als je daarom vraagt." Dit zorgt er volgens Bart voor dat bijvoorbeeld overleggen veel minder tijd kost, wat prettig is. Naast de prettige communicatie zei Bart dat de cultuur hard kan zijn. "Je moet echt niet over je heen laten lopen, aangeven wat je wel en niet kunt, of wel en niet leuk vindt. Daar is alle begrip voor, maar je moet soms echt doorpakken. Zonneplan wil natuurlijk wel echt een goed project zien. Maar daardoor wil jij ook je best doen voor het bedrijf, los van dat je daar dan ook een goed cijfer voor kunt krijgen.”

Tips en tricks

Als tips voor het afstuderen geeft Bart mee:

  • Wees op tijd met solliciteren. "Hoe eerder je solliciteert, hoe groter de kans is dat je wordt aangenomen. Bij veel bedrijven houden ze van proactieve mensen."
  • Kies een onderwerp voor je onderzoek dat jij zelf leuk vindt om te onderzoeken.
  • Verdiep je in het onderzoeksonderwerp en het bedrijf. "Je kunt op je eerste dag ook blanco en zonder enige kennis aankomen, maar het is fijn om toch al voorbereid te zijn op de opdracht. Een stageperiode is zo voorbij, dus het is handig om ervoor te zorgen dat je er klaar voor bent."
    Algemeen | Frank | Werken | Full