De opening van onze Zonneplan Academy

1 mei 2021 door AnneloesOp 1 mei, de Dag van de Arbeid, openen wij officieel onze Zonneplan Academy. Dit is ons praktijk opleidingscentrum gericht op de energietransitie. In de Academy leiden we vakmensen op om zonnepanelen te installeren. Later zullen hier ook thuisbatterijen en laadpalen aan worden toegevoegd. Benieuwd waarom wij de noodzaak zien voor een eigen opleidingscentrum?

De noodzaak van een opleidingscentrum

‘Om de klimaatdoelstellingen te halen, zal Nederland de komende jaren tienduizenden mensen extra nodig hebben met een technische beroepsopleiding.’ (RTL nieuws, 27 februari 2021)

Monteurs zijn van cruciaal belang in de energietransitie. Zij zijn namelijk degenen die de nieuwste technieken aanleggen bij de mensen thuis. Er zijn weinig opleidingen die zich hier specifiek op focussen en daarnaast praktische mogelijkheden bieden. Onze Quality Manager Jort heeft zijn 10 jaar ervaring ingezet om samen met opleidingsdeskundigen een geheel lespakket samen te stellen. Uniek dus! Jort vertelt: ‘Bij Zonneplan vinden we het belangrijk een stap extra te zetten. Dit hebben we verwerkt in onze theorie- en praktijktrainingen.’

De Academy en de lessen zijn niet alleen belangrijk voor Zonneplanners. Vanaf september zal deze ook gebruikt worden om BBL-opleidingen te faciliteren. Ook zullen er dan praktijktoetsen worden afgenomen.

Kwaliteit & toekomst van de installaties

De kennis en installatiekwaliteit van monteurs is wisselend. Jort vertelt: ‘Het verschil tussen een top installatie en een gemiddeld niveau is bij zonnepanelen snel zichtbaar. Dit geldt ook voor de communicatie met de klant. Met onze nieuwe Academy zorgen we dat de monteurs op het juiste niveau zitten en de beste kwaliteit leveren. Hierdoor wordt een uniforme kwaliteitsstandaard gecreëerd, die ook de installatiesnelheid en klantervaring ten goede komt.’

Er komen steeds nieuwe technieken op de markt, maar hoe komt deze kennis bij de monteurs? Natuurlijk met de Zonneplan Academy! Het opleidingscentrum is zo ingericht dat we deze kunnen uitbreiden met nieuwe technieken. De eerstvolgende op de planning zijn laadpalen en batterijen. Eerder opgeleide monteurs zullen dan ook een extra cursus krijgen om deze juist te kunnen installeren.

Centrum voor elektrotechniek

Met de Zonneplan Academy zit het centrum voor de elektrotechniek in Zwolle. Sinds 2012 hebben we op meer dan 85.000 adressen in Nederland zonnepanelen geïnstalleerd. In het verleden hebben we startende monteurs eerst theorielessen gegeven. Hierna sloten ze aan in een bestaand team om zo ook praktische ervaring op te doen. De komende jaren zijn veel extra monteurs nodig en zo zien we de Academy als oplossing.

Ook willen we het zogeheten Zonnegrid uitrollen: ‘s lands grootste connected stroomnetwerk. Naast zonnepanelen zullen in de toekomst onder meer ook thuisbatterijen, warmtepompen en laadpalen hieraan gekoppeld kunnen worden. Daarmee maakt Nederland de stap van duurzame naar slimme energie. Hier moeten vakmensen natuurlijk voor opgeleid worden en daar is het opleidingscentrum geschikt voor.

Vacature praktijkopleider zonneplan academy

Doorontwikkelen in jouw vak

Met ons eigen opleidingscentrum kunnen we mensen heel gericht opleiden. Dit zorgt ervoor dat we technici met een groen hart de baan bezorgen waarin zij volledig tot hun recht komen. Ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden zijn belangrijk. Onze Max is hier een goed voorbeeld van: hij is in 2017 begonnen als dakmonteur en met trots mag hij zich nu Regioleider noemen.

Techy design

De Academy heeft een techy design. Het is clean en wit. Er zijn verschillende soorten daken en meterkasten aanwezig, zodat op alle verschillende manieren wordt geoefend.

Er zit zelfs een bel bij de deuren van de huisjes. Ja, een bel die echt werkt! Deze wordt gebruikt om echte situaties in het klantcontact na te bootsen. ‘Oefening baart nog altijd kunst, dus alle onderdelen van de installatiedag komen tijdens onze opleiding aan bod’, aldus Jort.