Zonneplan voorziet Zwolse binnenstad van 'Internet of Things'

6 april 2016 door YlonaDe wereld verandert. Verbindingen worden sneller, apparaten worden slimmer. Innovaties komen steeds sneller binnen handbereik voor iedereen. En toen was er LoRa. Vanaf deze weekt maakt Zonneplan LoRa toegankelijk voor de Zwolse binnenstad.

LoRa stelt apparaten in staat om op lange afstand met elkaar te communiceren, terwijl het energieverbruik minimaal is. Denk bijvoorbeeld aan technieken om huishoudelijke apparaten op afstand te controleren of te bedienen en slimme straatverlichting die zich aanpast aan de situatie op de weg. Wereldwijd wordt er gewerkt aan een open netwerk (The Things Network, thethingsnetwork.org), waarbij ook Zonneplan vanaf deze week aangesloten is. Zonneplan gelooft in deze veelbelovende technologie en nodigt developers uit om de Zonneplan gateway te gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen!

“De nieuwe generatie apparaten zijn allemaal slimme producten. Het innovatieve aan LoRa is dat het slimme technologieën mogelijk maakt terwijl het maar weinig stroom verbruikt.”, zegt Paul van der Klooster, directeur van Zonneplan. “Wij gaan op zoek naar toepassingen waarbij we producten slimmer, maar daardoor ook energiezuiniger en dus duurzamer kunnen maken. We kunnen niet wachten om ermee aan de slag te gaan!”

Zonneplan wil LoRa gaan integreren in haar zonnepanelen systemen. “We onderzoeken onder andere de mogelijkheden van het proactief monitoren van al onze zonnepanelen via een LoRa verbinding. Zo zijn wij direct op de hoogte van bijvoorbeeld een storing in een zonnepanelensysteem”, aldus Van der Klooster. “Er zijn echter enorm veel mogelijkheden met deze technologie. Daarom nodigen wij iedereen uit om mee te denken over duurzame en slimme toepassingen.”

Door de Zonneplan gateway kan iedereen in de Zwolse binnenstad zich aansluiten bij het Internet of Things netwerk. Vind je het leuk om met ons mee te denken? Laat het ons weten via lora@zonneplan.nl.