Van broekie tot (eind)baas 😎

19 april 2019 door Manon (stagiaire HR)Wist je dat Wout en Erwin, twee van de drie eigenaren van Zonneplan, doorgegroeid zijn vanuit een stageplek bij een ander bedrijf van Paul, de derde eigenaar van Zonneplan? Een goede indruk maken als stagiair kan de eerste stap zijn naar een imposante carrière, maar eruit springen; hoe doe je dat eigenlijk? De ervaringsdeskundigen van Zonneplan vertellen hun verhaal en leggen het je uit!

Frances

Een duurzame start van je loopbaan

Als eerste aan het woord is de stagiaire Finance die via haar stage bij Zonneplan een baan heeft gekregen: onze Frances (24 jaar)! Al 1,5 jaar is zij energiek betrokken bij Zonneplan en op dit moment werkt ze nog steeds met veel plezier op de afdeling Finance. Frances heeft Bedrijfseconomie gestudeerd aan Hogeschool Windesheim en in september 2017 volgde zij daar de minor ‘Sales en accountmanagement’. Door matchingavonden in samenwerking met Windesheim is ze bij Zonneplan terechtgekomen. De eerste ontmoeting was meteen goed en binnen een half uur was ze om! “Het gesprek was heel luchtig, veel informeler dan bij de andere bedrijven”. Na haar minor besloot Frances om ook haar afstudeerstage bij Zonneplan te doen. Dat leek haar een mooie kans voor een duurzame start van haar loopbaan!

110% geven

Het kenmerk van Frances als stagiaire is dat ze heel betrokken is. Ze gelooft dat het hele bedrijf één team is en dat je met z'n allen ergens naartoe werkt: een duurzame toekomst! Dat gecombineerd met grote ambities, graag de allerbeste willen zijn en de wereld aan vragen stellen. Haar voornaamste doel was om als volwaardig medewerker gezien te worden. Nu kan ze met trots terugkijken op alle toffe dingen die ze heeft gedaan voor Zonneplan.

Haar tips voor (toekomstige) stagiaires

Heb veel lef en durf te laten zien wie je bent. Wees actief betrokken bij het bedrijfsleven en ga niet altijd stipt om 17:00 naar huis. Neem lekker veel initiatief en weet waarom je er bent, maak goed gebruik van de vrijheid die je krijgt. Geef het ook vooral aan als je het ergens mee zit en stel veel vragen. Maar het allerbelangrijkste is: wees gemotiveerd, leergierig en werk hard!

Jos

Van stille jongen naar top Marketeer

Jos kreeg de kans om op reis te gaan naar Miami, maar heeft dit laten gaan voor een baan bij Zonneplan! Deze topper is met zijn 22 jaar de jongste in dit rijtje en werkt als Marketing Coördinator.

Jos en Zonneplan hebben elkaar 3,5 jaar geleden ontdekt tijdens zijn studie Bedrijfskunde MER aan Hogeschool Windesheim. Hij kwam binnen als een stille jongen van 18 jaar, maar bewees zich als een harde werker. Naarmate de stage vorderde, kreeg hij steeds meer verantwoordelijkheid. Jos kreeg zelfs een afstudeerstage aangeboden. Dit was het begin van een hectische periode: hij vloog meteen van zijn afstudeerstage in een nieuwe baan!

Nu is Jos dagelijks bezig met zowel online als offline campagnes, het maken van brochures en het regelen van allerlei andere zaken. Met veel plezier, want zoals hij zelf aangeeft: “Ik heb elke dag het gevoel dat ik met mijn vrienden aan het werk ben, hier had en heb ik veel voor over.”

Geen standaard kantoorbaan

Jos beschrijft Zonneplan als een bedrijf vol jonge mensen die met bruisende energie werken aan het verduurzamen van Nederland. Dit zorgt er mede voor dat mensen veel raakvlakken hebben met elkaar. Verder worden er dingen geregeld als spelletjesavonden en feestjes en worden er borrels gehouden. Maar ook meedoen aan hardloopwedstrijden en andere sportevents zijn typerend voor Zonneplan. De algehele sfeer is gewoon goed en toegankelijk voor iedereen. Zonneplan biedt geen standaard kantoorbaan. Er wordt hard gewerkt maar ook hard gevierd!

Niet lullen maar poetsen 😊

Volgens Jos zijn de belangrijkste skills voor stagiairs: hard werken en aanvoelen wanneer je iets wel of niet moet zeggen. Als je besluit iets uit jezelf te doen, moet je zeker zijn van je zaak. Begin bij de basis, dan kan je vanzelf verder groeien en ontwikkelen. Wees proactief door van iets goeds iets beters te maken. Grijp kansen en zorg ervoor dat je onderdeel wordt van het oh-zo-gezellige Zonneplan team!

Duurzame energie is de toekomst! Of in Jos zijn eigen woorden: “We moeten allemaal nog een tijdje op de aarde rondlopen.”

Mark

Van alle mark(ten) thuis

Mark is pas 24 jaar, maar al sinds 2016 hard bezig met het versterken van Zonneplan! Sinds zijn kennismaking hier heeft deze jongen grote stappen gemaakt. Tijdens zijn studie Commerciële Economie aan Hogeschool Windesheim kwam hij in zijn 4e jaar voor zijn minor bij Zonneplan terecht. Hij heeft onderzoek gedaan naar de duurzaamheidslening en een adviesrapport geschreven. Daar mag hij trots op zijn: er wordt nog dagelijks veel gebruik van gemaakt.

Na zijn stage heeft hij een tijdje gewerkt op de afdeling Sales Support. Niet vies van een nieuwe uitdaging is hij vervolgens verder gegaan naar de afdeling Zakelijk, waar hij nu werkt als Zakelijk Accountmanager.

Passie voor Zonneplan

Mark merkte tijdens zijn stage dat er veel mogelijk is bij Zonneplan. Er werd geluisterd naar zijn vele ideeën. Hard werken, doen wat verwacht wordt en soms een stapje extra; dat zijn eigenschappen die volgens Mark belangrijk zijn voor een stagiair van Zonneplan. Je wil er toch altijd het beste uithalen?

Zijn advies aan de toekomstige stagiairs: “Doe wat je leuk vindt, zodat je er volle bak voor kunt gaan. Maak gebruik van de begeleiding die er is en wees niet bang om vragen te stellen. Je krijgt veel ruimte, maar dat betekent niet dat je alles alleen hoeft te doen!”

Zonneplan ervaren

Wil je uitgroeien tot een professional? Dan krijg je als stagiair bij Zonneplan de kans om ervaring op te doen bij een enthousiast, snelgroeiend bedrijf. Volgens Mark is de werkomgeving leuk en je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Niemand loopt in pak, iedereen is toegankelijk; je loopt bijvoorbeeld zo binnen bij de directeur. “Zonneplan is iets dat je echt moet ervaren!”

Guido

Je bent hier niet voor niets!

Alweer bijna 2 jaar geleden heeft Guido op 23-jarige leeftijd voor het eerst zijn intrede gedaan bij Zonneplan. Hij, tot dat moment nog een doodgewone student Bedrijfskunde aan Rijksuniversiteit Groningen, besloot tijdens zijn Master voor een stage te gaan om praktijkervaring op te doen (en colleges te ontvluchten). Toen Zonneplan op het pad van Guido kwam, kreeg hij meteen het idee dat dit wel eens een geschikte organisatie voor hem zou kunnen zijn: “duurzaamheid speelt hier een grote rol en dit bedrijf is niet uitsluitend commercieel.”

Na zijn stage is hij in de zomervakantie door blijven werken en heeft vervolgens aangegeven ook graag af te studeren bij Zonneplan. Aan het einde van zijn eindopdracht op de afdeling Operations, is langzamerhand de afdeling Logistiek ontstaan en werd hij plots hoofd van een compleet nieuwe afdeling. Nu is hij Coördinator Logistiek en begeleidt zelf stagiairs!

Erken je talenten! 💪

Zelf nam hij als stagiair snel initiatief in projecten en was hij erg actief. Om alles goed te begrijpen ging hij sparren met collega’s. De wederzijdse band met Zonneplan bleek goed, hij deed alles met veel plezier en kreeg veel kansen. Op persoonlijk vlak heeft hij door zijn stage hier veel geleerd en dat ziet hij nu bij zijn eigen stagiairs ook terug.

Guido heeft genoeg ruimte gekregen om te laten zien wat hij kon. Hij gelooft dat als je deze ruimte gebruikt, je het kunt maken tot eindbaas. Maar bovenal: “Zie jezelf niet als stagiair en erken je eigen talenten. Je bent hier niet voor niets, laat dat zien!”

Aan de slag bij Zonneplan: Waarom niet?

Zonneplan groeit als kool en doel na doel wordt bereikt. Dat is natuurlijk prachtig, maar Zonneplan wil dit succes graag delen met de nieuwe generatie. Daarom richten ze zich op stagiairs, geven ze optimale begeleiding en faciliteren ze veel voor ze. Oud stagelopers geven aan dit erg te waarderen. Kortom: “Grijp je kansen, dan is er veel mogelijk binnen het bedrijf!”

Chiel

Echt onderdeel van het team

Deze 26 jaar jonge boerenzoon heeft sinds 1,5 jaar een nieuwe passie: een uitdagende baan als Werkvoorbereider bij Zonneplan. Zonneplan en Chiel troffen elkaar toen Chiel een plek voor zijn afstudeerstage zocht. Hij was bezig met de studie Commerciële Economie. Zonneplan sprak hem voornamelijk aan door zijn technische achtergrond en het booming product dat wordt aangeboden. Hij begon onder andere met het opstellen van Installatieplan en het ontwerpen van protocollen. Nu begeleidt hij op de Operations afdeling externe partijen, zoals installatie- en elektrobedrijven en doet hij klantenonderzoek.

De perfecte balans

Chiel herinnert zichzelf als een leuke, aardige en vriendelijke stagiair. Hij voelde zich met de andere stagiairs steeds meer echt onderdeel van het bedrijf. Met elkaar sparren ze veel en gaan naar de vrijdagmiddagborrel. Uiteraard heeft hij er alles aan gedaan om te verwezenlijken wat van hem verwacht werd. Naast het werken aan zijn verslag heeft hij volle bak meegewerkt en laten zien dat hij zich wil inzetten voor Zonneplan.

Chiel weet: “Als stagiair kom je vaak in een hectische wereld terecht waar veel te doen is. Je moet niet teveel meegaan in de drukte van het bedrijf en jezelf vergeten, want het werk is nooit op. Hij geeft daarom als tip: “Blijf genoeg tijd maken voor bijvoorbeeld jouw eigen verslag om die punten binnen te halen!”

Waarom Zonneplan

Tijd voor de laatste vraag: “Waarom wil een stagiair werken bij een bedrijf als Zonneplan?” Deze ervaringsdeskundige weet: je krijgt de mogelijkheid voor een baan, Zonneplan staat voor alles open en denkt met je mee. Je wordt behandeld als een medewerker en je kunt veel leren. De begeleiding is goed. Je krijgt toegang tot alle benodigde data en de vrijheid om zelf richting te kiezen. Mensen willen altijd met je meedenken. Ze laten je vrij in jouw keuze maar ze ondersteunen je altijd.

Dat klinkt als een ideale stageplek. En Chiel is het ermee eens. Yes, thumbs up! 👍

Enthousiast geworden?

Een klein kijkje in de loopbanen van onze Zonneplan toppers! Hebben deze oud-stagiairs jou enthousiast gemaakt? Wil je zelf ervaren wat Zonneplan voor jou toevoegt?
Schroom niet om te reageren en help ons mee Nederland te verduurzamen. Stuur mij een appje 0645437930 met jouw vraag of solliciteer meteen!