Waarom Zonneplan een slimme Biertap(p) bouwt? 🍻

23 november 2018 door JanHet is 2012 en de eerste vrijdagmiddagborrels vinden plaats met een kratje bier in het midden. Met een tiental medewerkers werkt dit perfect. Maar als je jaar na jaar met meer dan 100% groeit dan kom je op een punt dat het aantal kratjes bier niet meer in de koelkast past. Wat moet je dan? Ja, een eigen bar met een Biertap(p)!

Ontdek binnen 10 minuten hoe een Biertap(p) bijdraagt aan ontwikkelingen op het gebied van:

  • Gepersonaliseerde communicatie
  • Gamification
  • Voice search
  • Face recognition

VRIMIBO: de kweekvijver van ideeën

De Zonneplanborrels zijn bekend en berucht. Maar waarom hechten wij hier zoveel waarde aan? Elke maand starten er nieuwe talenten. Iedereen start in de Zonneplan Academy en wordt opgeleid tot een zonne-energiespecialist. Naast de gezamenlijke lunches en themafeesten zorgt de borrel ervoor dat we elkaar nog beter leren kennen, kennis uitwisselen en succes vieren. Ideeën ontstaan vaak in een ontspannen omgeving, wanneer je samen bent met gelijkgestemden en ongeremd kan zeggen wat je denkt. Zo is ook het idee voor de Biertapp ontstaan.

Zonneplan Vliegtuigtrolley Biertapp 1.0

Onze Developers Loudy en Dennis weten direct hoe ze de tap gaan maken. In het kantoor van Paul, onze directeur, staat een Zonneplan vliegtuigtrolley. Hier kunnen we een CO2-fles en drukregelaar inbouwen. Laten we hierboven een Heineken tap plaatsen. Maar hoe kunnen we de tap Zonneplan waardig maken? Simpel, we gaan de tap personaliseren en op basis van data vette features ontwikkelen. Het is toch gaaf om te weten, welke collega voor jou biertjes heeft getapt? Hiervoor ontwikkelden ze een Zonneplan app genaamd ‘Biertapp’. Als jij een drankje wilt, dan loop je naar onze tap, tik je op jouw foto of die van een collega in de app, voert jouw code in en voilà: jouw drankje is besteld. Tappen maar! Top dat we nu altijd koud bier hebben, maar belangrijker nog, is het feit dat (nieuwe) Zonneplanners elkaar beter bij naam kennen. Het zien van een portretfoto met naam van een nieuwe collega in de app is al snel onderwerp van het VRIMIBO gesprek. Iedereen weet nu nog beter van elkaar wat (nieuwe) collega’s binnen Zonneplan doen en hoe hij/zij Zonneplan verder helpt groeien.

Zonneplan Bar Biertapp 2.0

Dit was nog niet voldoende. Na verloop van tijd werd onze Heineken tap uitgebreid met een geniale functionaliteit. Samen met collega Johnny, hebben Loudy en Dennis een flowmeter gesoldeerd tussen het vat en de tap om de efficiëntie van de biertappers (iedereen tapt zelf) te meten. Zo is het mooi inzichtelijk wat jouw prestaties als barman/vrouw zijn.

Ondertussen heeft de ontwikkeling van zowel Zonneplan als onze Heineken tap niet stilgestaan. De Heineken tap is omgebouwd tot een heuse Zonneplan bar met twee taps, waarbij je kunt kiezen tussen Heineken of speciaal bier. Ook is er een koelkast vol met frisdrank en wijn, dat nu ook allemaal gemakkelijk via de app besteld kan worden. Ook voor de niet-bierliefhebbers is er dus genoeg keuze!

Hoe werkt de Biertapp?

Het technische verhaal: de Biertapp is door Loudy en Dennis gebouwd met React Native (een framework om cross-platform apps te bouwen) en slaat jouw bestelling op in Aurora (een database) door middel van een simpele Rest API. Als je een biertje bestelt, slaat het systeem de bestelling direct onder de juiste naam op. Daarnaast wordt er tijdens de bestelling ter controle een foto gemaakt, zodat we zeker weten dat de bestelling bij de juiste collega terecht komt. Of is dit stiekem toch om mooie candid shots van collega’s te krijgen? 😉

Quote

Op maandag krijgt elke collega een samenvatting van zijn of haar VRIMIBO toegestuurd per mail. Een lekker ‘confronterend’ begin van de maandag! Met dank aan Loudy, Dennis en Johnny hebben we dus een handige app die onze borrels nóg mooier maakt.

Het resultaat tot nu:

  • Groei in kennis en skills door ontwikkeling van Biertapp
  • 100+ energie per medewerker door meer borrelgeluk
  • Gepersonaliseerde interne 1-op-1 communicatie
  • Collega`s kennen elkaar beter door gamification

De toekomst van de Biertapp?

Dit kan natuurlijk nog beter! De volgende ‘stap extra’ is om onze Biertapp zo te ontwikkelen dat je met behulp van voice search and face recognition jouw drankje kan bestellen. Jij doet jouw bestelling en de Biertapp zet de bestelling door middel van gezichtsherkenning op jouw naam. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?! Ook willen we onze Biertapp gaan verrijken met gamification. Voor elke borrelaar op een groot scherm zichtbaar wie de badge van bijvoorbeeld meest sociale drinker of beste tapper in bezit heeft.

Waarom?

Je vraagt je na het lezen van deze blog misschien af waarom we dit doen. Moet Zonneplan niet bezig zijn met veel belangrijkere dingen, zoals het herkennen van daken met behulp van Machine Learning? Dat doen we al! Bij Zonneplan zijn we van mening dat werk en plezier samen moeten gaan. Hard werken en veel plezier hebben!

Op z’n Zonneplans: Nat Maak’n!
tap ipad bier bier tap app zonneplan groot 2